Felnőtt keresztelő és konfirmáció

Gyülekezetünkben lehetőség van felnőtt korban megkeresztelkedni és konfirmálni.

felnőtt konfirmáció 031

A konfirmáció jelentése megerősítés. A gyermekkorban – bármelyik történelmi egyházban – megkeresztelt tizenéves vagy felnőtt a konfirmáció alkalmával saját akaratából mond igent az Úristen hívására és a gyülekezet közössége előtt kinyilvánítja, hogy Jézus Krisztus követője szeretne lenni. A felnőttek keresztelése esetén ugyanez a saját döntés és hitvallás szükséges. A keresztség és a konfirmáció a református egyházhoz való tartozás kifejezése is. Egyházi törvényeink szerint az vehet részt az úrvacsorai közösségben, aki a konfirmációs felkészítésen részt vett.

2012-ben két felnőtt, 2014-ben hét felnőtt döntött úgy, hogy ilyen formán csatlakozik gyülekezetünkhöz. Közülük négyen konfirmáltak, öten keresztelkedtek és konfirmáltak. Mindnyájan részt vettek egy felkészítő sorozaton, mely 10 vagy 7 alkalomból állt.

Az egyikük bizonyságtétele alább olvasható.

“Római katolikusnak kereszteltek, de nem gyakoroltam ezt a vallást.

2011 karácsonyán vettem részt először életemben református istentiszteleten. Most már tudom, a Szentlélek vitt oda. Amit ott láttam és hallotta – tetszett. Jelentkeztem tehát a 2012 januárjában induló Keresztkérdések sorozatra. Vágytam a tudásra, amit ott szerezhetek.

Bevallom, – s most már szégyellem is – akkor még Isten létezésében is kételkedtem.

Nagy utat tettem meg azóta: ma már hiszek Istenben, Jézus Krisztusban és Szentlélekben.

Rám igaz, amit a költő írt: „Az Isten itt állt a hátam mögött, s én megkerültem érte a világot.” Boldog vagyok, hogy észrevettem, megtaláltam.

Imádkozom, s tudom, mert tapasztalom, imáim meghallgatásra találnak. Ez csodálatos dolog! Megtanultam azt is elfogadni, amit Isten tart jónak, hasznosnak, s nem Én. Napjaim könnyebbek lettek így.

A keresztény ünnepek igazi értelmét, jelentését átélni katartikus élmény volt számomra. 2012 húsvétján értettem meg Jézus kereszthalálának értelmét, s olyan mélyen hatott ez rám, hogy azokat a perceket sohasem fogom elfelejteni.

Gazdagabb lettem: egyre növekszik a tudásom az istentiszteleteken elhangzó prédikációk , a vallási témájú könyvek olvasása, és a Fülöp-esteken történő beszélgetések nyomán.

A gyönyörű zsoltárok éneklése szívemet melengeti

Jó érzés egy közösség tagjaként imádkozni, énekelni, cselekedni. Mindezt ebben a református gyülekezetben éltem – élem át.

Ma már azt a kérdést teszem fel magamnak, hogyan tudtam mindezt nélkülözni azelőtt?

Hiszem, ha eljön az ítélet napja, Jézus – aki tudja, mennyire szeretem – engem is érdemesnek tart az örök életre. De ezt szebben mondja el egyik kedvenc zsoltárom:

„Amint vagyok, sok bűn alatt, de hallva hívó hangodat, ki értem áldozád magad, fogadj el Jézusom !”

2014. június 22.

Pappné Kapusi Márta2

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s