GY.I.K.

Gyakran ismételt kérdések a hittannal kapcsolatban: 

A gyermekem nincs megkeresztelve/más vallásúnak van keresztelve. Járhat-e hittanórára? Bármelyik gyermek járhat hitoktatásra felekezeti hovatartozás nélkül, vagy annak hiányában is, amennyiben beíratják őt a szülei.

Mi történik hittanórán az óvodákban? A foglalkozást egy rövid kötött imádsággal kezdjük, ezután közösen énekelünk (gitárral vagy anélkül). Kis kedvcsináló után a gyerekekkel vagy eljátszunk egy bibliai történetet vagy meghallgatják bábozás, képek, diavetítés kíséretében. Ha belefér az időnkbe, ezután játszunk még egy rövidet, végül megkapják a történethez kapcsolódó színezőt, vagy feladatot.

Mi történik a hittanórán az iskolában? 2-4. osztályban, az úgynevezett fakultatív, nem órarendbe illesztett órák valamivel szabadabb fölépítésűek. Közös imával és énekléssel kezdjük az órát, majd átismételjük az előző órán hallottakat. A téma felvezetése után interaktív módon megismernek egy bibliai történetet. Ezután aranymondást (egy igét a Szentírásból) tanulunk, feladatot kapnak vagy játszunk. 1. és 5. osztályban, tehát az órarendbe illesztett hit- és erkölcstan órákon a Református Pedagógiai Intézet által kiadott tankönyvet, munkafüzetet is használjuk, és meghatározott tanterv illetve tanmenet alapján folyik a hitoktatás. (A tanterveket lásd a “Hittan” fülre kattintva.) Az órákon a fakultatív hittanórákhoz hasonlóan röviden imádkozunk, éneklünk, beszélgetünk, földolgozzuk a következő témát, aranymondást tanulunk és elmélyítésként feladatot kapnak a gyerekek.

Van-e díja az oktatásnak? A hitoktatás ingyenes.

Van-e valamilyen számonkérés az órán? A fakultatív hittanórán nem osztályozzuk a gyermekeket, de átismételjük az előző hetekben tanultakat. Az órarendbe illesztett hittan értékelése még központi szinten nem tisztázott.

Hogyan oldják meg az iskolában, hogy a gyermek odataláljon hittanórára? A legbiztosabb, ha a gyermek maga számon tartja az időpontot, a tanítók nem mindig tudnak arra is odafigyelni, hogy küldjék a gyerekeket hittanórára. A gyakorlatban a hitoktatást végző gyűjti össze a hittanosokat, főleg az első hetekben. Az órákat mindig ugyanabban a teremben tartjuk, ezért a nagyobb gyerekek maguk is odatalálnak néhány hét után.

Hogyan tartja a lelkész a kapcsolatot a szülőkkel? Ha szükséges, telefonon vagy email-en keressük a szülőket.

Van-e a szülőknek kötelezettségük a hittan oktatással kapcsolatban? Semmilyen kötelezettséggel nem jár, ha valaki beíratja a gyermekét hitoktatásra. A gyülekezet időről időre meghívókat küld különböző programjairól és istentiszteleteiről, de ezeken nem kötelező a részvétel. Bátorítjuk azonban a szülőket, hogy vegyenek részt néhány gyülekezeti alkalmon a hittanos gyermekkel együtt, hiszen a hitoktatás lényegi részéhez a gyülekezeti közösség megismerése is hozzátartozik.

Hogyan illeszkedik az oktatás a gyermekek órarendjéhez? 1. és 5. osztályban az iskolák kötelesek a délelőtti oktatás során időpontot és termet biztosítani a hit- és erkölcstan oktatáshoz.  A 2-4. osztályos gyermekek fakultatív hittanra iratkozhatnak be. Mivel a gyerekek számos különórán vesznek részt és minden évfolyamon ill. osztályban eltérő az órarendjük, nagyon nehéz olyan időpontot találni, ami az összes gyermeknek megfelelő. A hittanórákat igyekszünk olyan időpontban tartani, hogy a lehető legtöbben tudjanak részt venni rajta.

Milyen gyakran van hittan óra? Iskolai tanítási időszakban minden héten egy meghatározott napon.

Milyen napokon szokott lenni? Minden iskolában és óvodában máskor. A 2013/14-ban érvényes időpontokról ezen a honlapon a “Hittan” fül alatt tájékozódhat. https://refkulcsracalm.wordpress.com/hittanorak/

Miért nem szombaton tartjuk az órákat? A tapasztalatok szerint a hétvégéket a családok általában együtt szokták tölteni, ezért tartjuk az hittanokat hét közben.

Imádkoznak-e a gyermekek hittan órán? Minden órát rövid imádsággal kezdünk.

Tanulnak-e imádkozni a gyerekek? Az óvodásokkal kötött imádságot tanulunk, az iskolásokkal emellett megtanuljuk a Miatyánkot és az evés előtti imádságot.

Fontos-e, hogy a gyermek és a család járjon istentiszteletre? Örülünk, ha nem csak hittanórán vesznek részt a gyerekeknek, hanem az istentiszteleteken is, ám ez nem feltétele a hitoktatásnak. Mindamellett valljuk, hogy a hitélethez és hitben neveléshez szervesen és elválaszthatatlanul hozzátartozik az istentiszteleteken, így a gyülekezeti közösségben való részvétel.

Mit jelent a családi istentisztelet? A családi istentisztelet gyermekbarát alkalom, amit igyekszünk úgy kialakítani, hogy a szülők, nagyszülők akár kisgyermekekkel együtt feszültség nélkül részt vehessenek azon. A gyülekezeti, hagyományos énekek mellett ilyenkor inkább fiatalosabb énekeket énekelünk, a prédikáció rövidebb, az egész istentiszteletet, imádságokat, a bibliai történetek megjelenítését próbáljuk interaktívabbá tenni a gyerekek bevonásával. A családi istentisztelet végén szerény vendéglátást tartunk (sütemény, keksz, üdítő), melyet a családi istentisztelet résztvevői készítenek elő. Természetesen sütemény nélkül is bárki érkezhet, istentisztelet után azonban mindenkivel szívesen beszélgetünk pár szót.

Kell-e csatlakozni a gyülekezethez? A gyülekezethez csatlakozás nem feltétel, hanem lehetőség minden család számára. Azért küldünk meghívókat, hogy ezt a lehetőséget megteremtsük, ám mindenkinek szabadságában áll eldönteni, hogyan fogadja ezt.

Kik vesznek részt a gyülekezeti programokon? A gyülekezeti, családi programjainkra többnyire a gyülekezetünkhöz tartozó gyermekes családok, a hittanos gyermekek családjai, hozzátartozói, és kissé idősebb egyháztagok egyaránt eljönnek.

Ki tartja a hittanórákat? Gyülekezetünkben nincs külön hitoktató, ezért az órákat a lelkész, Kovács Enikő tartja.

Milyen eszközökre (füzet, könyv) van szükség az órákon? Mindegyik óvodás év elején kap egy füzetet a gyülekezettől, ezt kell magukkal hozniuk a foglalkozásokra. Az iskolásoktól (2-4. osztályosok) azt kérjük, hogy füzettel és tolltartóval érkezzenek a hittanra. Az 1. és 5. osztályosok tankönyvet, munkafüzetet, füzetet használnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s