Egyházi etikett

Nem vagyok megkeresztelve. Eljöhetek istentiszteletre?
Gyülekezetünk nyitott közösség, ezért mindenkit szeretettel fogadunk: azokat, akiket gyermekkorban megkereszteltek akár más felekezetnél, de nem gyakorolták eddig a hitüket, és azokat is, akik nem részesültek keresztségben. Mindenkinek meghagyjuk a szabad döntés jogát, hogy felnőtt korban szeretné-e a keresztséget kérni. Istentiszteleteinket bárki látogathatja.

Hova üljek a templomban?
A templomban bárhová leülhetek, de ha bizonytalan vagyok, megkérdezhetem a gyülekezeti tagokat.

Mi történik az istentiszteleten?
A református szertartás egyszerű és könnyen követhető. Az istentisztelet a lelkész bevonulásával kezdődik. Ekkor a hívek fölállnak és közösen elénekelnek a református énekeskönyvből egy éneket (zsoltárt vagy dicséretet). A kezdőének után ülve folytatjuk az éneklést. Ezután a lelkipásztor fölolvas egy bibliai idézetet és imádkozik. Újabb ének után egy másik szentírási szakasz és az igehirdetés következik. A prédikáció befejezetével a lelkész imádságot mond és a gyülekezet közösen imádkozza a Miatyánkat. Ezután a gyülekezet hírei (hirdetések) következnek, végül egy záróének és az áldás. Kifelé menet a hívek perselybe dobják adományaikat. A lelkész mindenkivel kezet fog és elköszön a távozóktól.

Hogy köszönnek a reformátusok?
Az istentisztelet előtt és után a reformátusok „Áldás, békesség!”-gel köszönnek egymásnak. Ha még szokatlan ez a köszönési forma, nyugodtan köszönjünk a napszaknak megfelelően.

Mire költik az adományokat?
Az istentisztelet után a perselyben lévő adományokat két presbiter összeszámolja, bevezeti egy úgynevezett perselynaplóba, és bekerül a gyülekezet könyvelésébe a bevételek közé. A perselybe dobott adományokkal a gyülekezet fenntartásához járulunk hozzá. (templomok rezsiköltsége, üzemanyagköltség, lelkész javadalma, lakhatása, gyülekezeti programok kiadásai, stb.) A működési költségeken kívül szeretnénk különböző beruházásokat is véghez vinni. Ilyen például a rácalmási templom fűthetővé tétele, a padlóburkolat cseréje, a tetőszerkezet javítása, a kulcsi templom külső, belső festése.

Hogyan támogathatom a gyülekezetet?
A perselybe dobott adományokon kívül konkrét célokat is támogathatok. Például adakozhatom a rácalmási fűtésre vagy a gyermekeknek szánt karácsonyi csomagokra. Ha befizetem az úgynevezett egyházfenntartói járulékot, bekerülök a gyülekezet választói névjegyzékébe, az egyháztagok közé. Az egyházfenntartói járulék ajánlott összege az éves jövedelem 1%-a, de minimum 5000 Ft évente. Mindenki szabadon dönthet arról, hogy mekkora összeggel járul hozzá a gyülekezet kiadásaihoz.
A adományomat készpénzben fizethetem be, vagy bankon keresztül átutalással a 10300002-10554729-49020017 – es MKB Bankos bankszámlaszámon.

Temetés
A református szertartás szerint a lelkipásztor a ravatalnál ének és rövid igeolvasás után temetési igehirdetést mond. A beszéd az Isten vigasztalásáról, a feltámadott, élő Úrról szól, megemlékezve az elhunytról. Imádság és ének után a sírnál folytatódik a szertartás. A lelkész egy bibliai részt olvas a feltámadásról, a búcsúzó gyülekezet elmondja az Apostoli Hitvallást és a Miatyánkot. A temetés áldással fejeződik be.

A református egyházban nem tartunk gyászmisét, de a gyászolókat minden alkalommal meghívjuk a temetést követő vasárnap délelőtti istentiszteletre, ahol név szerint megemlékezünk az elhunytról és imádkozunk a gyászolók vigasztalásáért.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s