Református Cursillo

A Cursillo spanyol eredetű szó, kis vagy rövid “kurzust”, tanfolyamot jelent.

Csütörtök estétől vasárnap estig tartó együttlét bentlakással, ahol lelkészek és világiak a keresztyén hit mai világunkban is érvényes igazságait, a keresztyén élet kiteljesedésének lehetőségeit, valamint a keresztyén emberi kapcsolatok mintáit mutatják becolores2_rb_70x67, nemcsak előadással, hanem beszélgetésekkel, életpéldákkal. Egy szeretetteljes közösség, amelyben alkalom nyílik új felismerések meglátására hívőknek és keresőknek egyaránt.

További információk:

http://www.refcursillo.hu/

Gyülekezeti tagjaink beszámolója a monoszlói 2014 októberében zajlott Cursillóról:

Október végén, korán köszöntött be a hideg ősz, nem sokkal azelőtt, amikor kéz a kézben útra keltünk. Egy Cursillo elnevezésű tanfolyamra utaztunk, amiről valójában nem sok mindent tudtunk. A lelkészünk hirdette az istentiszteleten, hogy akik az útjukat keresik az életben vagy a hitüket szeretnék megerősíteni, ill. az azzal kapcsolatos tudásukat kívánják gyarapítani, nekik ajánlja ezt az alkalmat. A tanfolyam ingyenes, adományokból finanszírozott, s a hétköznapoktól eltávolodva kerül megrendezésre.

Egyfajta kalandvágytól vezérelve vágtunk bele. Református CursillónÚgy gondoltunk rá, mint egy rövid nyaralásra, s a megszokott módon – berögzült túlgondoskodó szokásoktól vezérelve – minden eshetőségre fel akartunk készülni, nehogy hiányt szenvedjünk bármiben is. Foglalási szándékunkat többször meg kellett erősítenünk, s az egyik alkalommal, amikor a szervezők egyikével egyeztettünk szóba került, hogy ez valójában arról szól, hogy a világtól elvonulva, a hétköznapokból kiszakítva a szálláshelyen és a közeli templomba töltjük majd együtt az időt és nem lesz túrázgatás, boltba járás, telefonálgatás, meg ehhez hasonló dolgok. Mindennel ki leszünk szolgálva és semmiben sem fogunk hiányt szenvedni. Őszintén szólva ezt hittük is meg nem is…. Elsőre az is furcsa volt, hogy a házaspárok egymástól elkülönítve, külön női-, ill. külön férfiszobákban lesznek elszállásolva. De rövidúton leküzdöttük félelmeinket és elengedtük megszokásainkat. És nem volt több kifogás, mert valahogy minden el volt rendezve. Olyan frappánsan alakultak a családi és munkahelyi körülményeink, hogy nem volt kérdés; belevágunk.

Az úton végig esett az eső, de minden gond nélkül odaértünk. Már az utcában a szakadó esőben vártak minket a segítő munkatársak, akik széles mosollyal az arcukon vitték be csomagjainkat, ami ebben a szürke és kellemetlen időben már önmagában egy színfolt volt. És innentől kezdve mintha egy elvarázsolt világba csöppentünk volna. A szálláshely takaros és hangulatos volt és valahogy minden és mindenki rögtön barátságos volt. Az elkövetkező három napban előadásokat hallgattunk, melyek érdekesek, elgondolkodtatóak és szívmelengetőek is voltak egyben. Minden tökéletes volt. Minden percünk be volt osztva, meg volt szervezve, de úgy, hogy egy pillanatig sem akartunk volna máshol lenni. Testestül lelkestül jelen voltunk és hagytuk, hogy egyre jobban magával ragapic_villa-silvestrisdjon bennünket a hangulat. Rengeteget énekeltünk, imádkoztunk és nagyon sokat nevettünk. Az előadások közben nekünk is voltak feladatink, melyek egymás megismerésére is lehetőséget adtak. Sokat nevettünk, de időnkét a meghatottság könnyeket csalt a szemünkbe – még a férfiakéba is. Számunkra már az felért egy csodával, hogy ennyi nyíltszívű, kedves és szeretetteljes emberrel találkozhattunk. A hétköznapokban megszokott, hogy a cinizmus, a közöny, a fáradság és időnkét a gonoszság az, ami embertársainkból felénk árad. Itt ez nem volt tapasztalható! A Cursillo visszaadta az emberekbe vetett hitünket is. Az ellátás, mint minden más, lenyűgöző volt és tényleg nem szenvedtünk hiányt semmiben, sőt!

Isten áldása volt ezen a pár kitüntetett napon! Hálásak vagyunk, hogy ott lehettünk és megélhettük ezt a csodás találkozást az Úrral és az általa elhívott testvéreinkkel.

Ajánlás: Ha az Úr téged is elhív egy Cursillora, ne legyen másra gondod, mint a nyitottság. Ne legyenek elvárásaid, csak próbáld tiszta szívvel befogadni mindazt, amit egy ilyen áldott találkozás nyújtani képes számodra. És ne feledd:

Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.”

(Máté 7,7)

Áldás, Békesség!

De Colores!

Kulcs, 2014. december 2.                                                             Göncziné Horváth Judit, Gönczi József

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s